tisdag 1 februari 2011

Som att riva i gamla sår..

Sår som har börjat läka men den nya huden är tunn och går lätt sönder när man river och det gör ont..riktigt ont!

Gårdagens presentation av utredningen för särskolan följdes med intresse här hemma. Regeringskansliet direktsände i webb tv..nyheterna i både tv och radio berättade om den företagna inspektionen Skolinspektionen gjort i 30 av landets kommuner där inspektionen tagit del av dryg 700 placeringar i särskolan.


Kritik..skarp kritik riktas mot samtliga kommuner som granskats. Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler säger:
"Det är upprörande att utredningarna håller så låg kvalitet"
Med facit i hand kan jag bara instämma! Med facit i hand efter sonens 8 år i särskola vet vi sedan i september 2010 att han varit felplacerad.

Efter att på eget initiativ efter avslutad skolgång åter blivit utredd av psykolog vet vi att han feldagnostiserats av den inhyrda sk skolpsykologen som företog en, i mina ögon, undermålig utredning som också innehåller rena lögner. Då för 8 år sedan  när den 10-manna stora skolpersonaldelegationen inklusive utredande psykolog, presenterade utredningen sa jag "det här är ett beställningsverk"

Ett beställningsverk av rektorn på skolan där sonen gick för att slippa undan kostnader för specialpedagogiskt stöd. Ett beställningsverk för att att slippa ta ansvar och ställa krav på lärare att göra något åt miljön på skolan och i klassen som fö kunde liknas vid en flygplats med hög ljudnivå..stor klass 30 elever..otroligt rörigt i klassrummet där barnen  okontrollerat fick springa omkring åt olika håll ..snedfördelning mellan pojkar och flickor..mobbing förekom. En OMÖJLIG miljö att kunna hitta lugn och ro för koncentration och arbetsro.

Svårt för matte förstod vi ganska snabbt att sonen hade men i stället för att göra något åt miljön och anlita specialpedagogisk konsultation skulle sonen testas. Jag stod emot länge med argumentet att "så länge skolan inte gör något åt miljön, tillåter jag inte att sonen ska utsättas för att testas". Vid två tillfällen höll jag honom hemma från skolan i sammanlagt två veckor eftersom jag bedömde att skolan var inget säkert ställe att vistas i. Då gjordes någon tillfällig insats och rektorn såg till att det fanns rastvakter. Ja den beskrivningen kan göras mycket längre men sammanfattningsvis kan jag konstatera att hade det varit en arbetsplats för vuxna hade man stängt arbetsplatsen ur arbetsmiljöhänseende-miljöfarlig!

Beställningsverket som producerades berättade om att psykologen hade träffat sonen 4 x 15 min och på den tiden visste hon att han hade en lätt utvecklingsstörning i form av DAMP och drag av autism och på grund av detta var berättigad till fortsatt skolgång inom ramen för särskolan.

Så var det med det... Vad har man att sätta mot? Psykologutredningentredningen räckte..ingen medicinsk utredning..ingen pedagogisk eller social heller för den delen vilket regelverket förespråkar.

I dag vet vi..Dyskalkyli säger den nya utredningen företagen i september -10...svårt för matte..motsvarigheten till Dyslexi-läs och skrivsvårigheter fas svårt med matte..ingen utvecklingsstörning..ett funktionshinder vilket han skulle haft specialpedagogiskt stöd för inom ramen för grundskolan och gymnasieskolan.

Så efter 8 år felplacerad utan någon form av specialpedagogiskt stöd för matten har det nu blivit dags för sonen att ta igen den kunskap han loosat. I o med det nya A4 papperet..psykologutredningen...som ju är ett positivt dokument som befriar sonen från vetskapen om att han skulle vara utvecklingsstörd..rycks också hela skyddsnätet, i form LSS-stöd för bla bostad mm, undan. Rättslös är en bra sammanfattning!

För att vända hela "soppan" till något positivt har vi hittat en struktur för att ta igen loosad kunskap, alltså plugga in först grundskolebehörighet sedan gymnasiekompetens.

Frågan kvarstår om han kommer få finansiera detta själv eller om det nu, efter generaldirektörens uttalande i går om ekonomisk kompensation för att inhämta grundkunskaper eftersom hon anser att det är en rättvisefråga, kommer till stånd ngt bidrag för de som är i sonens situation..jaa det vet vi inget om!

Vem ska vi ta kontakt med?..NU..det får nämligen inte gå mer tid förlorad!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar